Blogs

Blogs

Slimmer omgaan met stroom: hoe een EMS helpt bij terugleverkosten en netcongestie

Slimmer omgaan met stroom: hoe een EMS helpt bij terugleverkosten en netcongestie

Thuisbatterij | 14 april, 2025
Renout van Oijen
Renout van Oijen
Adviseur en installateur van Zonnepanelen, Batterijen, Laadpaal, Airco en Warmtepomp.

Nu je weet wat een Energie Management Systeem (EMS) is en welke soorten er bestaan, is het tijd om te kijken naar een steeds actueler onderwerp: terugleverkosten en netcongestie. Want ook als je een vast of variabel energiecontract hebt, kan een EMS je helpen om je zonne-energie slimmer te gebruiken – en dat wordt steeds belangrijker.

In deze blog lees je waarom een EMS ook bij vaste en variabele contracten relevant is, en hoe je er vandaag de dag mee voorkomt dat je betaalt voor het terugleveren van je eigen stroom.

Terugleverkosten en een vol elektriciteitsnet

Steeds meer energieleveranciers rekenen tegenwoordig kosten voor stroom die je teruglevert aan het net. Die terugleverkosten kunnen flink oplopen – vooral op zonnige dagen waarop veel mensen tegelijk stroom opwekken. Het idee dat terugleveren altijd voordelig is, gaat dus steeds minder op.

Daarbij komt dat het stroomnet op veel plekken in Nederland vol raakt (netcongestie). In zo’n situatie kun je soms tijdelijk geen of minder stroom terugleveren, of je installatie gaat uit.

Wat doet een EMS bij vaste en variabele contracten?

Hoewel het effect van een EMS bij een vast of variabel contract minder groot is dan bij een dynamisch contract, kan het wel degelijk voordelen opleveren – zeker als je zonnepanelen hebt.
Een EMS zorgt ervoor dat je meer van je eigen zonnestroom zelf verbruikt, in plaats van terug te leveren. Dit noemen we zelfverbruik.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Je boiler of warmtepomp automatisch laten draaien op het moment dat je zelf opwekt
  • Stroomverslinders slim aansturen, zoals de wasmachine of vaatwasser
  • Je thuisbatterij laden met overtollige zonnestroom, zodat je die later op de dag kunt gebruiken

Zo gebruik je jouw zonne-energie waar het voor bedoeld is: voor je eigen huishouden, zonder extra belasting van het net.

Minder teruglevering = minder kosten

Ook zonder dynamische prijzen kun je dus slim omgaan met stroom. Door teruglevering te beperken, voorkom je dat je moet betalen om stroom terug te leveren, wat bij steeds meer leveranciers voorkomt.

Zeker als je een thuisbatterij hebt of van plan bent die aan te schaffen, helpt een EMS je om je eigen opwek op het juiste moment te gebruiken. Zo verhoog je je zelfverbruik en word je minder afhankelijk van het net.

Welke EMS-oplossing past hierbij?

Bij vaste of variabele contracten is vooral een merk- en contractonafhankelijk EMS van meerwaarde. Daarom bieden we bij Hoi Zon de oplossing van:

  • Bliq: een flexibel Energie Management Systeem dat werkt met verschillende merken omvormers, batterijen en laadpalen. Bliq stuurt jouw installatie aan op basis van je opwek en verbruik, en helpt je zo om minder terug te leveren.

EMS-oplossingen zoals SlimmeRik, die gekoppeld zijn aan dynamische contracten, komen in de volgende blog aan bod.

Volgende blog: Dynamische contracten en automatische sturing met EMS

In de volgende blog gaan we dieper in op dynamische energiecontracten: hoe werkt de spotmarkt, hoe wisselen stroomprijzen per uur, en hoe kun je een EMS gebruiken om precies te verbruiken op de goedkoopste momenten? Klik hier voor de volgende blog.

Wil je nu al advies over wat een EMS voor jouw woning en installatie kan betekenen? Neem gerust contact met ons op – we kijken graag met je mee naar de beste oplossing voor jouw situatie.

Met zonnige groet,
Hoi Zon


  • ems
  • vast energie contract
  • variable energie contract
Renout van Oijen
Renout van Oijen
Adviseur en installateur van Zonnepanelen, Batterijen, Laadpaal, Airco en Warmtepomp.

Voor een vrijblijvende offerte of vraag kun je contact opnemen via het onderstaande contact formulier.